
Här kommer på begäran två supergoda recept:
Tacofisk:
600 g fiskfilé
salt, vitpeppar
3 dl matgrädde
1 1/2 dl tacosås
tacokrydda
2-3 dl riven ost
ca 20 tortillachips
Gör så här:
Tina fisken så att du kan sära på fileérna. Salta och peppra fisken och lägg den i en form. Blanda grädde, tacosås,tacokrydda och ost. Häll det över fisken. Strö på krossade chips. Gratinera i ugnen i 225 grader ca 25 min.
Grovbröd i långpanna:
3 dl havregryn
1 dl vetekli
50 g margarin
6 dl vatten
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk sirap
1 1/2 msk brödkryddor
1 tsk salt
1,2 l specialvetemjöl
Gör så här:
Mät upp grynen, kli och margarin i en bakbunke. Koka upp 6 dl vatten och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna tills det är fingervarmt. Smula jäst i en annan bunke. Värm 2 dl vatten fingervarmt och häll det över jästen. Rör så att jästen löser sig, häll i salt, brödkryddor och sirap. Tillsätt detta i grynblandningen och sedan mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 1 timme. Ta sedan upp degen och knåda den smidig. Lägg ut degen på bakplåtspapper i långpanna och tryck ut den så att den blir jämntjock överallt. Skär rutor med en vass kniv, gärna insmord i lite olja för att det ska vara enklare att skära. Låt jäsa ytterligare 20 min. Grädda sedan i 225 grader ca 15-20 min. Lägg på galler och låt svalna under bakduk.
Jag har bakat detta i en "gammaldags" långpanna, dvs något mindre än de som tillhör de nya ugnarna.
Lycka till med dessa recept!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar