söndag 25 januari 2009



Här kommer på begäran två supergoda recept:

Tacofisk:

600 g fiskfilé

salt, vitpeppar

3 dl matgrädde

1 1/2 dl tacosås

tacokrydda

2-3 dl riven ost

ca 20 tortillachips

Gör så här:

Tina fisken så att du kan sära på fileérna. Salta och peppra fisken och lägg den i en form. Blanda grädde, tacosås,tacokrydda och ost. Häll det över fisken. Strö på krossade chips. Gratinera i ugnen i 225 grader ca 25 min.

Grovbröd i långpanna:

3 dl havregryn

1 dl vetekli

50 g margarin

6 dl vatten

50 g jäst

2 dl vatten

1 msk sirap

1 1/2 msk brödkryddor

1 tsk salt

1,2 l specialvetemjöl

Gör så här:

Mät upp grynen, kli och margarin i en bakbunke. Koka upp 6 dl vatten och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna tills det är fingervarmt. Smula jäst i en annan bunke. Värm 2 dl vatten fingervarmt och häll det över jästen. Rör så att jästen löser sig, häll i salt, brödkryddor och sirap. Tillsätt detta i grynblandningen och sedan mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 1 timme. Ta sedan upp degen och knåda den smidig. Lägg ut degen på bakplåtspapper i långpanna och tryck ut den så att den blir jämntjock överallt. Skär rutor med en vass kniv, gärna insmord i lite olja för att det ska vara enklare att skära. Låt jäsa ytterligare 20 min. Grädda sedan i 225 grader ca 15-20 min. Lägg på galler och låt svalna under bakduk.

Jag har bakat detta i en "gammaldags" långpanna, dvs något mindre än de som tillhör de nya ugnarna.

Lycka till med dessa recept!

Inga kommentarer: